WIJ GAAN CIRCULAIR

19-10-2020

BRIQUE Architecten ondertekent BNA-manifest "wij gaan circulair"


Wij zijn bouwers. We houden ervan om nieuwe gebouwen te ontwerpen en bestaande gebouwen te verbeteren. Altijd voor mensen. De mensen voor wie we ontwerpen én de mensen in de stad rondom.


Maar we kijken verder, om te zorgen voor de mensen na ons, voor de komende generaties, zijn we ons bewust van de impact die de bouw heeft op natuur- en milieu. Gebouwen die nu gemaakt worden staan er over 50 jaar wellicht nog, vervuiling en uitstoot die nu veroorzaakt wordt heeft nog honderden jaren impact op onze leefomgeving. Als architect, vooraan in de bouwketen, hebben we een verantwoordelijkheid te nemen. Daarom onderschrijven we het manifest “wij gaan circulair” van de BNA, dat circulair ontwerpen, met als kern de mens, tot doel stelt.


Circulariteit komt op verschillende manieren terug in ons werk. Zoals het manifest beschrijft begint het bij de vraag of er nieuw gebouwd moet worden. Het behouden van bestaande gebouwen is wat ons betreft de basis van een duurzame economie. De renovatie en transformatieprojecten in ons portfolio bewijzen dat bestaande gebouwen vrijwel altijd weer op maat gemaakt kunnen worden voor een nieuw gebruik en er weer als nieuw uit kunnen zien. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Oost ter Hout praktijkschool in Haarlem, een historisch rijksmonument, het Tabor College d’Ampte in Hoorn, een gebouw uit de jaren ’60, maar ook de transformatie van het stationsgebouw in Kwadijk tot een bedrijfsgebouw.


Om te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft, geloven wij ook, dat gebouwen “likeable” moeten zijn; zowel financieel als emotioneel de moeite waard om te behouden. Daarom voegen onze gebouwen zich naar hun omgeving, stralen ze een ongedwongen vanzelfsprekendheid uit en verouderen ze gracieus. We zijn trots op bijvoorbeeld de tijdloze uitstraling van bedrijfsgebouw “De Plint” in Tilburg, dat een woongebied tot leven heeft gewekt en basisschool De Klokkenberg in Nijmegen, een herkenbaar, maar bescheiden gebouw op één van de langst bewoonde plekken van Nederland.


Als het kan, doen we meer. De beschadigde gevel van het Mundus College vervangen wij op een volledig circulaire wijze. De bestaande gevelbeplating wordt hergebruikt, zonder aan bouwtechnische of architectonische kwaliteit in te boeten. Voor onderwijsinstelling Bouwmensen in Diemen, maken we een gevel van “oude kozijnen”, aangeleverd door leden van de vereniging van aannemers, waarvoor zij opleiden.


Luxe interieurs worden vaak ontworpen met een relatief korte periode in gedachten. Toch hebben we ook daar de lange termijn op het vizier. We creëren ruimte en structureren deze op een wijze die helder en flexibel is. En we ontwerpen met materialen die lang mooi blijven of steeds mooier worden.


We zijn er nog niet. Niet al onze projecten zijn circulair. Dat kan (nog) niet; we hebben te maken met allerlei andere factoren die ook een rol spelen en soms voor onze opdrachtgevers van groter belang zijn. Maar in elk project is het een thema en onderwerp van gesprek, en daarmee begint verandering.

Benieuwd naar het manifest? Kijk op de site van de BNA: https://www.bna.nl/circulaire-architectuur-en-bouw/wij-gaan-circulair/