LIVE AND BE

Studentenwoningen, Kerkrade

In heel Nederland is er in en rondom de studentensteden een groot tekort aan geschikte woningen. Kamers of studio’s waar studenten gezamenlijk of individueel kunnen wonen. Ruimte voor nieuwbouw is er vaak niet op de binnenstedelijke locaties die het meest geschikt zijn. Steeds vaker worden er daarom hiervoor bestaande panden getransformeerd. In het centrum van Kerkrade hebben wij een ontwerp gemaakt dat van een saai kantoor gebouw een sfeervol en praktisch complex van woningen. In deze “Live and Be”, een nieuw woonconcept dat ook services en gemeenschappelijke voorzieningen, biedt wonen met name studenten die studeren in Aachen of Maastricht.

Een standaard traditionele kantoorverdieping met een ontsluiting via een middengang, zoals in dit gebouw van 4 verdiepingen, leent zich uitstekend voor een indeling in woningen met een corridor ontsluiting. De lift en en trappenhuizen worden ook in de nieuwe situatie gebruikt en constructief zijn er geen aanpassingen nodig. Ook de bestaande vluchtweg over het dak kon in tact blijven, echter om een extra studio te creëren hebben we deze verplaatst.

opdrachtgever:
Glosec

locatie:
Kerkrade

start & oplevering:
2018-2020

projectstatus:
Opgeleverd

uitvoerende partijen:
Glosec

team:
Annegien van Dijk, Suzanne Ellis, Henrik-Jan Haarink

fotografie:
Visuals: Lucas Kukler

We kozen voor een-persoons-studio’s van minimaal 16 m2 en ruimere twee-persoons-studio’s. Allemaal voorzien van een compacte badkamer, custom-made keuken met geïntegreerde kastruimte voor kleding en een bed. We hebben een ontwerp gemaakt voor maatwerk meubilair inclusief een verhoogd bed, met uitzicht naar buiten en geïntegreerde opbergruimte, om de kamers zo efficiënt mogelijk in te richten en een uniek karakter te geven. Voor een volledige hoogslaper is de verdiepingshoogte te laag.

Op de begane grond is een grote gemeenschappelijke ruimte om te relaxen, elkaar te ontmoeten en te studeren. De betegelde wand met wasmachines is een echte eye catcher en een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners. Er is ook een fitness-ruimte.

We hebben gekozen voor een huiselijke sfeer met natuurlijke kleuren en materialen, om te zorgen dat zoveel mogelijk verschillende mensen zich er thuis voelen. Door houten wanden en warme kleuren is de ruimte sfeervol zonder dat er veel styling of los meubilair noodzakelijk is. Ook het lichtontwerp draagt hieraan bij.

Met wat kleine aanpassingen aan de gevel heeft het gebouw ook van buiten een andere uitstraling gekregen. De nieuwe hoofdentree is gemarkeerd en verbijzonderd met een gevelvlak van zink en een aantal bloemkozijnen.